center-logo
sun sun mobile
Vinul - de la strugure la artă

Vinul - de la strugure la artă

Vinul este o băutură alcoolică apreciată de oameni de mii de ani, iar arta fabricării sale a evoluat constant de-a lungul timpului, fiecare cultură adăugând propriile tehnici și ingrediente unice.

Astfel, în acest articol vom explora istoria și evoluția fabricării vinului, de la originile sale îndepărtate până la practicile actuale.

Ce este vinul?

Vinul este o băutură alcoolică obținută prin fermentarea sucului de struguri. Reacția chimică implică drojdia, care transformă zahărul din struguri în etanol, adică un alcool.

Putem considera procesul de fabricare a vinului o adevărată artă, deoarece există nenumărate tipuri diferite de struguri care pot fi folosite, precum și diferite tipuri de drojdii.

Istoria vinului pe scurt

Cele mai vechi dovezi ale existenței vinului în lume au fost descoperite în Georgia, în anul 6000 î.Hr. Dovezi ale unei băuturi asemănătoare vinului (băutură fermentată pe bază de struguri) au fost descoperite și în China, în anul 7000 î.Hr. De asemenea, alte dovezi au fost regăsite și în Sicilia (4000 î.Hr) și Iran (5000 î.Hr).

Cu toate acestea, cea mai veche dovadă a unei producții constante de vin datează din 4100 î.Hr. în Armenia, unde a fost descoperită cea mai veche cramă de vin. Aici, viticultorii zdrobeau strugurii  cu picioarele, sucul fiind colectat într-o cuvă în care acesta fermenta.

Cum s-a răspândit vinul?

Vinul s-a răspândit în întreaga lume datorită comerțului, fenicienii jucând un rol crucial în răspândirea tehnologiei de fabricare a vinului și a strugurilor prin rețeaua lor comercială extinsă. Civilizația Antică a depozitat vinul în amfore, pe care multe culturi le-au adoptat ulterior.

De asemenea, vinul ocupă un loc în multe legende antice. Una dintre povestiri îl implică pe legendarul rege persan Jamshid și haremul său. Conform legendei, regele a alungat din regat pe una dintre fetele din haremul său. Aceasta a încercat să îți pună capăt zilelor și a băut dintr-un borcan etichetat drept „otravă”, care de fapt conținea resturi de struguri fermentați în alcool. Descoperind efectele plăcute ale băuturii, fata a dus descoperirea regelui, care a devenit îndrăgostit de vin și a decretat ca toți strugurii din Persia să fie dedicați producției de vin.

Astfel, chiar dacă această poveste poate fi considerată o legendă, există dovezi arheologice că vinul era cunoscut și comercializat în regatul persan din timpuri străvechi.

Continente și regiuni importante:

China: Fabricarea vinului în China datează din perioada neolitică, cu dovezi ale producției de vin din struguri încă din anul 7000 î.Hr. Prezența fructelor a fost identificată prin rămășițele de acid tartric/tartrat de pe fundul unui borcan.

Dovezile textuale privind utilizarea strugurilor - deși nu în mod specific a vinului de struguri - datează din timpul dinastiei Zhou, în jurul anilor 1046-221 î.Hr.

Asia de Vest: Cea mai veche dovadă de producere a vinului până în prezent în Asia de Vest provine din situl din perioada neolitică numit Hajji Firuz, Iran (datat la 5400-5000 î.Hr.), unde s-a dovedit că un depozit de sedimente păstrat pe fundul unei amfore era un amestec de cristale de tanin și tartrat.

De asemenea, importul de vin din vestul Asiei a fost identificat încă din perioada timpurie a Egiptului dinastic. Un mormânt aparținând Regelui Scorpion (datat în jurul anului 3150 î.Hr.) conținea 700 de borcane despre care se crede că au fost fabricate și umplute cu vin în Levant și expediate în Egipt.

Europa: În Europa, sâmburi de struguri sălbatici (Vitis vinifera) au fost descoperiți în peștera Franchthi, Grecia (acum 12.000 de ani), și Balma de l'Abeurador, Franța (acum aproximativ 10.000 de ani). Dar dovezile privind strugurii cultivați sunt mai târzii decât cele din Asia de Est, deși sunt similare cu cele ale strugurilor din Asia de Vest.

În lumina cercetărilor arheologice recente, descoperirile din situl Dikili Tash din Grecia aduc noi dovezi cu privire la vechimea cultivării strugurilor și a producerii vinului. Sâmburii de struguri și cojile datate între 4400 și 4000 î.Hr. sunt cel mai vechi exemplu înregistrat până în prezent în Marea Egee. Cea mai interesantă descoperire este o cupă de lut, care conține atât suc de struguri, cât și prescuri de struguri, fiind considerată drept o dovadă a fermentației de la Dikili Tash. În plus, au fost găsite și urme de viță de vie și lemn, confirmând practicile viticole antice în regiune.

Producția și consumul de vin au crescut odată cu noile tehnologii

În prezent, producția și consumul de vin au crescut odată cu noile tehnologii. Arta vinificației este încă guvernată de sistemul de Apellation / Documentare de Origine, care clasifică vinul în funcție de tipuri specifice de struguri din anumite țări. Deși procesul de fabricare a vinului este încă foarte asemănător cu cel de acum mii de ani, acum este mai precis și se face la scară mai mare, cu o tehnologie mai bună. Strugurii folosiți la fabricarea vinului sunt urmașii strugurilor folosiți la fabricarea vinurilor antice, crescuți cu grijă pentru a crea fructul perfect.

Unul dintre cele mai importante progrese în vinificație a fost introducerea tulpinilor pure de starter de Saccharomyces cerevisiae mediteranean (numit în mod obișnuit drojdie de bere) în anii 1950 și 1960. În prezent, fermentațiile comerciale de vin includ aceste tulpini de S. cerevisiae, iar în prezent există sute de culturi de fermenți comerciali de drojdie de vin de încredere în întreaga lume, ceea ce permite o calitate constantă a producției de vin.

În general, istoria vinului este bogată și variată, arta vinificației evoluând de-a lungul timpului. De la începuturile sale umile în civilizațiile antice până la producția sa comercială din zilele noastre, vinul ocupă un loc special în culturile din întreaga lume.

 

icon
Fii la curent cu noutățile din vie: oferte de vacanță, degustări, evenimente!